2015. február 13., péntek

BENSŐ VÁLASZ - EGY ÚT





Alaposabban belegondolva mindig a benső válaszokat keressük. Mindegy, hogy a szüleinket kérdezzük egy nehezebb helyzetben vagy a barátainktól kérünk tanácsot. Fordulhatunk elismert tanítókhoz, kereshetünk mestereket, hogy segítsenek vagy igazítsanak el az életünk problémás, fájdalmas vagy félelmetes területein. Tanulhatunk jobbnál jobb módszereket, hogy megleljük az útmutatást vagy elmehetünk egy jósnőhöz is.

Valahol mindegyik külső szereplő valahogyan a benső, hozzánk legközelebb álló válasz, megoldás, választás, tett felé terel. Valahol belül meghozunk egy döntést, ami éppen legközelebb áll hozzánk. Azaz találkozunk azzal a részünkkel, ami a nehéz helyzetünkből kivezet.

Ha így szemléljük a dolgot, a külső út végül is benső út. A kívülről, másik embertől jövő válasz, vélemény bensővé válik, hiszen, ha nem tudom magamévá tenni, ha nem értek vele egyet, ha nem érzem igaznak vagy jónak, akkor nem fogom használni, nem válik a sajátommá.

A Benső Választ nem úgy értem, hogy innen csak csendesen befelé figyelek, meditálok és várom, hogy megérkezzen a válasz egy-egy problémára. Bár ez sem elvetendő út. Gyakorlom időnként és szép, megnyugtató vagy éppen tettekre sarkalló válaszok érkeznek.

A Benső Válasz meglelését bármely út, személy vagy módszer elősegíti. Én azt szeretném ezekkel az írásokkal elősegíteni, hogy mindenki megtalálhassa a számára éppen legmegfelelőbb lehetőséget a saját benső válaszainak felismerésére.

Ez az út önismereti út. Néha megkérdik tőlem, hogy miért foglalkozok önismerettel. Ilyenkor igyekszem a legmegértőbben fordulni a kérdezőhöz, mert feltételezhetően csekély önismerettel rendelkezik még. Megértem, mert én is – már elég fiatalon – azt hittem, hogy tisztában vagyok magammal. Tudom, hogy mit miért teszek, mit miért gondolok, miért viszonyulok úgy másokhoz, ahogy.

Az önismereti utamon viszont rá kellett ébrednem, hogy tévedtem. Illetve keveset tudtam, szűken láttam rá magamra és a dolgokra. Ma már tudom, hogy keveset tudok, tudom, hogy alig ismerem magam, alig ismerem a gondolati és érzelmi reakcióim közvetlen és közvetett okait. És aprólékos, nyitott és kíváncsi attitűd nélkül esélyem sem lenne megismerni az emberi működéseimet.

Szerencsémre az élet kegyesen szolgált és szolgál számomra nehéz, fájdalmas és félelmetes helyzetekkel. Ez furán hangozhat, de az a helyzet, hogyha egy fájdalommentes, könnyed életem lenne, valószínűleg egyáltalán nem foglalkoznék önismerettel. Nem lenne különösebb motivációm mélyebben foglalkozni az élet dolgaival. Elegek lennének a felületes válaszok is. És az utóbbi két mondat nem ítélet azokra nézve, akik így élnek. Mindössze egy megállapítás a saját nézőpontomból.

Így azonban, a nehéz, fájdalmas és félelmetes élethelyzetek okán, foglalkozok önismerettel. A Munka és az Élő Önvizsgálatok blogomon már sokat írtam arról, hogy milyen könyveken, módszereken, tanítókon és gyakorlatokon keresztül teszem ezt.

Itt, ezen a blogon kicsit másképp, kicsit személyesebben, kicsit közvetlenebbül, a saját szájízem szerint, több saját megéléssel és személyre szabottabban igyekszem megosztani az Olvasóval, ami jön.

Szeretném segíteni az Olvasót a saját benső válaszai felé. Hiszen mindig az a legelfogadhatóbb, ami belül elfogadható. Az a legszerethetőbb, amivel nincs semmilyen belső ellenállásunk. Az a legmotiválóbb, amit belül helyesnek tartunk. Úgy a legelviselhetőbb egy helyzet, ha látjuk a mélyebb értelmét.
Mondhatják nekünk, hogy fogadjuk el, szeressük, csináljuk vagy viseljük el, amíg ezt belül, a bensőnkben, a zsigereinkben nem érezzük, addig mindez falra hányt borsó. Nem marad ott. Mindig a belső viszonyulásunk határozza meg, hogy merre indulunk, mit teszünk.

A Benső Válasz ezt a belső viszonyulást szeretné segíteni, tisztázni, érthetővé és megélhetővé tenni. Ezen csatornán módokat és lehetőségeket biztosítok, amivel feltárulhatnak a gondolati folyamataink, az érzelmi folyamataink, és ezek összefüggései. Ezáltal értelmet nyerhetnek és érzelmileg is teljes skálájukban megélhetővé válhatnak életünk különböző történései, a mély szomorúságtól a mennyei örömig, a letargiától a felszabadultságig, az elkeseredettségtől a tettrekészségig, a depressziótól az energikusságig vagy a rettegéstől a megnyugvásig.

A Benső Válasz kognitív (gondolkodáson, megismerésen alapuló) módszere, a Munka Önvizsgálat az egyik lehetőség feloldani az életünket megnyomorító tévképzeteket, hiedelmeket. Ezen kívül, az emberi működéseink megértését segítheti a Sémaelmélet megismerése is, amivel 2014 év végén kezdtem foglalkozni.
Az érzelmi tudatosodás útján az Élő Önvizsgálatok segíthetnek megélni a különböző érzelmi állapotokat tisztán, elfojtások nélkül.

A bejegyzések közt több hatékony módszert, önismereti lehetőséget, ismeretbővítő írást igyekszem megosztani, hogy mindenki megtalálhassa az éppen leginkább hozzáillőket, legszimpatikusabbakat.

Az út sokféle lehet, de úgy érzem, (végül) mind egy irányba visznek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése